Tuesday, March 22, 2011

Keletah Muhammad

Yes, true!! Dah lame tak meng'update' kat sini. Main reason is rasa macam takde ape nak di'update' ---- tapi tipu la, memang banyak cerita yang nak di'update'. Lagi-lagi pasal si Muhammad Aidin sayang ni. Hehe.. Anak teruna seorang ni dah nak menginjak ke 10 bulan. Yeay, lebih kurang lagi 2bulan seminggu ye nak masuk setahun. Sekejap je masa berlalu, walhal rasa macam baru je lagi lahirkan Muhammad..

Hurm.... Muhammad sorang ni dah boleh berdiri dah sekarang. Dah boleh berjalan2, tapi sambil berpaut pada something la. Maksudnya kalau nak berdiri independently, masih tak boleh lagi. Pastu yang peliknya dia skip step duduk. Sooner la kot baru boleh duduk :) Dan perkembangan latest, sekarang dia memang dah boleh recognize betul2 ibu n ayah dia. Sebelum2 ni pun memang dah kenal kot, cuma sekarang ni kalau nampak macam orang nak "tinggal"kan dia, terus je nangis. I like. Hehe....


Baru-baru ni, for the first time ever kami turun ke KL. Sangat excited sebab kali pertama bawak Muhammad jalan jauh. Tambah2 lagi agak bermakna sebab kali ni celebrate wedding anniversary ibu n ayah Muhammad yang kedua. Dah lama teringin nak jalan2 bertiga, so kali ni hasrat tersebut tercapai jua. Terlebih excited ye, almaklum la kami sangat jarang2 dapat spend masa bertiga sahaja. Bila taktau ye nak dapat duk sekali.. Nak kena tunggu adik Muhammad keluar dulu kot ni ye??? ;)

Gambar kat bawah ni ----- adalah gambar masa kami jalan2 kat One Utama. Cuba tengok budak kecik ni excited lebih ngan gaya posing bawak kete Bob the builder.. ;p Nampak gaya, birthday yang pertama nanti kena kasik present camni la kot ye untuk Muhammad.


Berikut, video Muhammad pegang stereng kete mainan yang sama. Kami tak masukkan duit syiling pun kat dalam benda alah ni. Tapi sila la enjoy dengan gaya2 ke'excited'an Muhammad. Macam real je bawak kereta. Kui3..

video

Lupa nak bagitahu pasal telatah Muhammad sekarang..... Sangat la manja, mungkin baru je sedar kot dia bakal dapat adik. Hihi.. Kalau ada peluang, kadang2 dia akan cium2 perut ibu dia. Part cium, OK la kot. Tapi kadang2 dia akan pukul2 perut ibu dia. So bersedia la ye untuk menjaga @ memberi perhatian lebih pada Muhammad bila adik dia keluar nanti. Bukan apa, pasal takut nanti Muhammad buat apa2 yang tak patut kat adik Muhammad je..

OK la...chow dulu.. XOXO

Sunday, January 23, 2011

Update on US

It's been a while i'm not updating this blog... Mengapakah?? Sedikit busy sejak akhir2 ni dengan keadaan diri yang kureng sihat.. I mean, not myself yang kureng sihat. Tapi two person yang mempunyai major kaitan dengan ku -- my beloved hubby & adik Muhammad. As of now, kedua2 nya sihat. My hubby dah balik ke KL, sambung semula tugas mencari rezeki untuk anak2 (ceeeewah!) and adik Muhammad pun berada dalam keadaan sihat jugak..


OK, yes I would like to make a confession...


I AM CURRENTLY EXPECTING MY SECOND CHILD!


Sekarang adik Muhammad masuk 3bulan. So another 6 months to go.. InsyaAllah raya tahun ni kami akan berempat pulak. Hehe.. Erk, masa tahun kawen dulu a.k.a. tahun 2009, kami beraya berdua je. Tahun lepas pulak, 2010, beraya bertiga dengan pertambahan si budak kecik Muhammad :) Tahun ni, 2011, insyaAllah kalau dipermudahkan segalanya, dapat la beraya dengan pertambahan adik Muhammad. Hihi.. Cuma the thing is, tak tahu la dapat beraya ke tak. Pasal due date nye is in August. Docs yang diconsult predict I will deliver the baby sometime in end of July, so masa raya will still be my confinement period. Tahniah untuk diri sendiri kerana terpaksa:
  1. ganti puasa lebih kurang sebulan..
  2. dapat tengok je orang makan makanan sedap2, especially biskut raya. Nape la biskut2 ni diorang taruk telur ek. Huk2..
  3. berkemungkinan besar dapat beraya kat rumah je. Kalau bernasib baik, mungkin dah dapat jalan2 pegi beraya kat rumah sedara-mara..

Anyway anyhow......semuanya berbaloi ye, walaupun kena ganti puasa nanti.. I am really looking forward to this July, ataupun August. Dah terasa excitement nya, walaupun maybe masa tu Muhammad takleh nak cakap2 lagi. Tanya tu adik dia ke. Hihi.. Sebenarnya, teringat masa kecik2 dulu. I asked my parents kat sepital masa tengok baby a.k.a. Kak Ngah, my only sister yang baru je lahir masa tu. Rasa macam kagum je, masa tu I was 2years and 9months old, tapi macam petah je tanya tu adik saya ke? Kui3.. Tapi masa my younger brother, arwah Nasrun, lahir memang semestinya tak reti cakap lagi kot. Sebab masa tu I was only 11months old. See, my mom dah melahirkan baby masa I wasn't turning one year old pun lagi. Heheh.. Nanti masa adik Muhammad lahir, Muhammad will be 1year and 2months.

Kat bawah ni gambar2 Muhammad yang diambil semalam, masa trip pergi tukar tayar kereta ibu Muhammad. Adeh, die buat dek je masa orang ambil gambar. Macam kontrol macho gitu....



Last but not least, Happy Birthday to ABAH --- yang ke 55! (Pagi ni dia duk sibuk bukak fb dia, pasal nak tengok sapa yang wish birthday... Saya tak bersalah kan sebab tak add abah sendiri kat fb?)

Friday, December 24, 2010

Muhammad.....


Rasanya macam dah lama tak update pasal Muhammad... So busy akhir2 ni, dengan keadaan badan yang tak mengizinkan untuk stay up lama2 di waktu malam, a.k.a. tidur awal ye malam2.hehe..


Gambar-gambar yang diambil pun dah agak lama dah, kira-kira 3 minggu lepas. Tak sempat nak ambil gambar Muhammad sejak akhir-akhir ni. Haish, sepatutnya kena sentiasa ambik ni. Nanti boleh tunjuk kat Muhammad bila dia besar.. :)

Perkembangan Muhammad yang terkini....... Muhammad dah mula berpusing-pusing bila meniarap. Sekarang dah angkat dada, and kadang-kadang dah angkat bontot sekali. Belum bersedia nak masuk gear je lagi, nak start merangkak. Hehehe... Tak lama lagi dah tu kot nak boleh merangkak.. :D


Ye, gambar-gambar ni (Muhammad tanpa baju) adalah sebelum pukul 6.30 pagi lagi. Sangat awal kan Muhammad mandi. Kadang-kadang mandi sebelum pukul 6 pagi. Awal betul bangun pagi...


Next ---- Muhammad with his brushes. Macam-macam ada : gum massanger, massaging brush dan first toothbrush.. Yang tu instruction dia bagitau boleh guna start 7bulan. Yeah! Lagi 3hari ye nak masuk 7bulan. Dah besar ye anak ibu ni.... Tapi gigi je tak tumbuh-tumbuh lagi. Hihi..


P/S: Still counting the days. Tak sabar nak tunggu one week ++ lagi, nak tengok baby limb melompat-lompat dengan kiut nya.. ;)

Friday, December 10, 2010

"banyak tanya betul!"

instruction : once you are tagged, answer all the questions honestly


Person who tagged : adik ipar, acik - littlelabilabi.blogspot.com
Starting time : 6.44 am on Friday (10 Dec, 2010)


Name : nona.na.nabil.nabilah.nur.kak long
Full name : nur nabilah bt abd rahim
Sibling(s) : 4
Eye colour : dark brown
Shoe size : 8 atau 9
Hair : black to dark brown (ikut keturunan tok belah abah, tapi die memang perang)
Height : 155cm
What are you wearing right now : baju kurung pakai pegi ofis semalam
Where do you live : kg gong pak jin
Favourite number : semestinya 11
Favourite drink : sparkling apple & ice blended chocolate
Favourite month : bulan.......2 kot
Favourite breakfast : ayyo....ape2 je la.nasi lemak kot. tp kalo ade pancake+honey pun will do


-Have you ever-

Broken a bone : nope
Been in a police car : nope jugak
Fallen for a guy/girl in a short period of time : ada kot.nick carter BSB kire aci tak?kikiki
Swam in the ocean : ada. tp berlakon mcm berenang je, sebab tak reti berenang
Fallen asleep in school : tak pernah, cuma untuk subjek Sejarah mase Form 1-3 saje :p
Broken someone's heart : ade kot
Cried when someone died : setakat ni tak pernah lagi, sebab takde lagi closest family member yang meninggal
Sat by the phone all night waiting for someone to call : erk...pernah. even sampai sekarang pun ada.tunggu encik suami call,tp bukan sat by the phone.berbaring je :)
Saved e-mails : yup
Been cheated on : ada!


-What-

Your room look like : same macam bilik masa jadi pengantin dulu, cuma tambah ngan rak buku, plus lagi banyak barang berbanding ngan bilik masa ari kawin tu ;p
What is right beside you : encik Muhammad
What is the last thing you ate : lunch tengahari semalam - spagetti bolognese. patut le sangat lapar ye skrg ni. hurm..


-Ever Had-

Chicken pox : pernah, masa darjah 3. sebab gatal gi tido skali ngan ciksu. kan dah padan muka kena jangkit. kui3
Sore throat : pernah, dulu2 kala
Stitches : nope. tapi jahit lepas beranak kire ke?


-Do You-

Believe in love at first sight : Yes
Like picnics? : suke2. picnic kat tepi pantai

-Who-

Who did you last yell at? : masa panggil ma. sebab terkejut tengok katak beso duk melompat depan muka masa nak masuk rumah pagi semalam
Who was the last person you danced with? : encik suami -- tp dalam mimpi je
Who last made you smile? : encik muhammad -- tengok gelagat dia belajar merangkak


-Final Questions-

What are you listening to right now? : bunyi game cafe world plus suara encik muhammad babble sorang2
What did you do today? : bangun pagi, kejut muhammad, main2 ngan muhammad, baca entry adik ipar, pastu jawab soalan yang ditag oleh adik ipar
Are you the oldest? : yup -- the oldest dalam my sibling, the oldest cucu belah abah, the oldest cucu ppuan belah ma, the oldest cicit untuk belah abah
Indoors or outdoors? : outdoors


-Last person who-

You talked to on the phone ? : suami dicintai
Made you cry? : dah tak ingat.encik suami jugak kot,tp mase tu sebab saya craved nak makan kfc mase pregnant kan muhammad,tp xsempat nak gi.tp nangis cover2 ye (tp akhirnye dapat makan jugak ye aritu.heheh)

-Have you-

Been to Mexico ? : nope
Been to USA ? : was made and born there. pastu balik mesia. kire pernah pegi ke? idok la kn. sebab lepas tu tak pernah pegi dah


-Random-

Have a crush on someone? : crush, ade! encik suami la. dah bape tahun ye??? yang part ni, i keep it to myself. hihi
What books are you reading right now? : Twenties Girl by Sophie Kinsella
Best feeling in the world? : Mula2 perasaan lepas kawin. Then, i think it would be perasaan right after deliver baby. perasaan yang tak boleh nak digambarkan, tengok zuriat sendiri lepas 9bulan mengandungkan anak -- the best feeling ever :D
Future kids name? : Muhammad _____ & Nur ______ (blanks tu kena fill in kemudian la)
Do you sleep with a stuffed animal? : oh tidak
What's under your bed? : hadiah kawin
Favourite sport (s) : (tengah pikir) men computer game aci tak?
Favourite place : pantai/pulau
Who do you really hate? : orang yang suka berlagak
Do you have a job? : yes

What time is it now?: 9.05 am on Friday (10 Dec, 2010).


p/s : with however long it took you to complete this, post as " banyak tanya betul!" and tag 15 people.
dan sape2 la lagi

Tuesday, November 30, 2010

I'm super duper HAPPY

Yes, i am definitely happy at this moment - tepatnya pukul 2 pagi tadi. Sangat happy sampai takleh nak tido balik. Kui3.. Tapi OK la, at least macam menunggu saat suami dicintai sampai dengan selamatnya kat umah dia kat KL nun.. :) Hurm, esok ingat nak gi klinik. Kalau boleh nak mintak MC, lama betul tak dapat MC. Tapi alasan konkrit la kan, sebab dah rase panas2 badan sejak Jumaat aritu. So meaning that hingga sekarang tak kebah2 pun lagi demam nya sejak 4 hari lalu...

Bersempena new year yang bakal menjelma.... both kalendar Hijrah and Masihi, im gonna have few resolutions. Antaranya.... hurm, takleh nak pikir la. I think i should make a proper list, baru betul2 menjadi. OK, the first one is i should ganti pose soonest possible. The second one....... em,kena brainstorm la dulu ape ke benda nak di'azam'kan untuk next year. Takleh nak pikir dah time2 macam ni. Heheh..

Nanti2 i will update ye berita terkini dan sensasi. Ape2pun saya berharap diri sendiri sihat sejahtera --- AMIN :)

Monday, November 29, 2010

Makan lagi

Opps.... silap meng'upload' video la rupenye. Hukhuk..

Video Muhammad makan for the first time ever (secara official) adalah seperti di bawah ye:

video

Sunday, November 28, 2010

6 Month


Muhammad saya yang comel ni dah 6 bulan hari ni.... Betapa cepatnya masa berlalu kan. Dah besar dah pun Muhammad.. :)

Beberapa hari lalu, Muhammad dah start makan, as mentioned earlier dalam entry lepas. In detail, empat hari yang lepas - 24/11/2010. The first solid food was Cerelac rice mixed with milk, pastu biskut Milna Rusk and Petit punya banana+apricot puree.. Sekarang sedang mencari kat mana ada jual produk Gerber, puree food yang ibu Muhammad makan masa kecik2 dulu..

Gambar kat bawah ni.... Muhammad masa lepas makan. Masih pakai bib lagi, sebab takut muntah.. :p



Next, Muhammad yang tengah bermain2 dengan 'spider' nye. Dah kenyang katekan, sebab tu rilek2 sedikit ye, tak menangis kelaparan..



Gambar kat bawah ni pulak, adalah Muhammad yang tengah syok tido...



Gambar close-up tengah tido.... Saya sangat suka tengok gambar ni :- tengok bulu mata Muhammad, tengok pipi Muhammad yang nampak agak kembung di situ, tengok hidung Muhammad, and of course mulut kecilnya yang kiut-miut... (Sorry, agak memuji anak sendiri di sini. Tapi anda akan tahu/mengerti perasaan tu bila ada anak sendiri ye..... :D)



Last but not least...... entry kali ni diakhiri dengan video Muhammad makan buat kali pertama nya. Enjoy! :)


video